Utsläpp från kylsystem – fyra dog av legionella

Publicerad 2018-04-05

Åtta personer smittades förra sommaren av luftburen legionella efter att bakterier spridits från ett kylsystem på ett tak i Kista.

Fyra av de smittade dog, rapporterar Mitt i Stockholm – men myndigheterna varnade aldrig allmänheten för smittan.

– Vi gjorde en avvägning, nyttan av att berätta eller att skrämma upp en hel stadsdel, säger Charlotte Larsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm till tidningen.

Smittan spreds med luften och de smittade patienterna bodde i Kista men även intilliggande områdena Rinkeby, Tensta och Sollentuna.

Fem av de åtta personer som insjuknade var över 70 år. Två avled cirka två veckor efter att de insjuknat och två avled upp till tre månader efter att ha smittats.

– Av åtta smittade så avled fyra personer, majoriteten av dem hade riskfaktorer för svårare sjukdom så som hög ålder och rökning, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting, till Mitt i Stockholm.

Det var via ett kyltorn på ett tak i Kista som vattendimman spreds och i augusti förra året konstaterade Folkhälsomyndigheten och miljöförvaltningen att det rörde sig om ett legionellautbrott. Den första misstanken om att personerna smittats av samma smittokälla kom efter sex veckor.

”Svårt att bedöma om vi skulle gå ut med informationen”

– Vi diskuterade om vi skulle gå ut med information men resonerade vilka råd man i så fall ska ge till allmänheten. Folk kan ju inte sluta andas. De personer som drabbats har också vistats mycket i sina hem, så det hade varit svårt att ge något råd, säger Per Follin, smittskyddsläkare, till Aftonbladet.

– Det var långt mellan fallen och blev totalt åtta patienter. Därför var det svårt att göra en bedömning om vi skulle gå ut med informationen. Vi vägde det fram och tillbaka, säger Charlotte Larsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm till Mitt i Stockholm.

– Om det varit fler fall med kortare intervaller emellan kanske de hade gått ut med informationen, forsätter hon.

Oklar ansvarsroll

En anledning till att smittkällan inte hittades snabbare menar Per Follin är att ansvaret för kyltornen är oklart.

– En viktig lärdom av det här är att de här tornen inte finns på kartan. De som äger dem ska ha så kallad egenkontroll, men det finns inget systematiskt sätt att kontrollera var det finns eller något ansvar för till exempel länsstyrelsen att kontrollera dem, säger han.

– Jag tror det kommer bli en efterföljande diskussion nu om vem som ska ha det övergripande ansvaret och hur man ska kunna ha uppdaterad information.

Folkhälsomyndigheten: ”Svårt att se vad man skulle gjort annorlunda”

Folkhälsomyndigheten menar att Stockholm stad och Stockholms läns landsting inte hade kunnat göra något för att förhindra att fyra personer dog av den legionella som sprids via ett kyltorn i Kista förra sommaren.

– Vi har inte utvärderat det här på något sätt men generellt kan man säga att utbrotten är väldigt svåra att få kontroll över. Jag har svårt att se vad man hade kunnat göra annorlunda, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Stockholm stad och SLL valde att inte gå ut med information till allmänheten. Däremot informerades vården om utbrottet för att kunna vara uppmärksamma på personer som kommer in med symptom som kan tyda på legionella.

– Det är svårt att veta vad man skulle sagt till allmänheten i och med att det är svårt att skydda sig mot legionellabakterier. Information som man går ut med måste ha ett syfte, säger Anders Tegnell.